Blog

Welkom!

Een reis, een reis van veel jaren heeft mij gebracht tot deze website. Hier laat ik mezelf zien. Ik wil laten zien wie ik ben, wat ik doe, wat ik denk en vind. Dit alles inclusief mijn eigenheid en kwetsbaarheid.

Een stukje geschiedenis
Om te beginnen neem ik je mee in mijn omzwervingen. Na het VWO heb ik allereerst gekozen voor Hoge Hotelschool Maastricht. Dit kwam door mijn eerste ‘puberbaantje’: in de afwas bij Hotel De Draak. Nice to know: het oudste hotel van Nederland ;-). De sfeer in de horeca, gezelligheid, saamhorigheid en keihard werken, heerlijk. Het verhaal, de verhalen van De Draak deden me ook veel.

De studie was erg leuk en vooral gezellig. Ik heb een hele mooie stage in de Alsace gelopen, in 2 ‘sterrenzaken’ en heb daar veel geleerd, over mijzelf, over plezier en natuurlijk Frans leren spreken. De taal die bij een stukje van mijn bloed past.

Omdat ik mezelf graag test en ‘eruit wil halen wat erin zit’ ben ik vervolgens naar de Universiteit Nijmegen gegaan voor een studie Bedrijfswetenschappen (Bedrijfskunde). Afgerond met een onderzoek naar kwaliteit en leiderschap.

Aan het werk
Mijn eerste baan was in de marketing, toen een combinatie sales en marketing en vervolgens de sales in. Veel gedaan, veel geleerd. Vooral dat ik niet gemaakt ben om voor een baas te werken… Aan wie het ook lag, het werkte niet voor mij. Dus toen heb ik besloten om zelfstandig ondernemer te worden. Samen met Kirsten van Loon hebben we KABAAL Marketing opgericht. Zo’n 12 jaar hebben we gedeeld. Het idee ontstond vanuit onze ervaring waarbij we ons realiseerden dat veel ondernemers hun bedrijf hebben voor hun vak. Marketing komt erbij (net als administratie, personeel en dergelijke) en daar sprongen wij op in.

Deze jaren zijn parallel gelopen met de geboortes (en uiteraard jaren opgroeien) van mijn kinderen en ook parallel aan een opeenvolgende reeks ontwikkelingsprocessen. Zo, ik val met de deur in huis. Die processen hebben namelijk alles te maken met het feit dat deze site geboren is. 

Ooit doordat mijn vader ernstig ziek werd, kreeg ik hoofdpijn. Behoorlijk heftige hoofdpijn. Ik probeerde te blijven functioneren, wat me in grote mate wel gelukt is. Een schokkende en bijzondere ervaring in een Reiki cursus maakte plots dat ik doorhad dat er meer was dan we weten of kunnen analyseren en dus dat het leven echt niet om het hard werken, succes en staus gaat.

Zo ben ik ‘aan de slag gegaan’ en is er veel gebeurd. Jarenlang werken aan mezelf, aan de zin van het leven, aan het verwerken, en aan het ontdekken dat er zoveel meer is dan we met ons hoofd kunnen bevatten.

Denk aan coaching, het spirituele pad, ontmoetingen, verwerken, ontdekken…. 

Op een moment besefte ik dat ik niet alleen voor mezelf wat mee wilde doen, maar juist omdat het me heel veel bracht ook met anderen. Allereerst: wat bracht het me dan? En wat brengt het me nog steeds? In grote lijn heeft het me bij mezelf gebracht, ik heb mezelf leren kennen, degene die onder mijn overlevingsmechanismen en maskers zat. Dat heeft me veel gebracht. En eerlijk is eerlijk, dat kan nog meer brengen. Ik ben nog altijd bezig met de ontdekking, onderzoeken waarom ik voel wat ik voel, denk wat ik denk en reageer op situaties, uitspraken, mensen…

Hierdoor veranderden ook mijn gesprekken met mijn klanten. Gesprekken gingen over hoe het met ze ging, wat ze bezighield en vooral ook hoe dat invloed had op hun werk en het succes van hun organisatie. 

Voor mij een stap naar de coachopleiding die ik ben gaan doen, om nog meer eigen inzichten te krijgen en anderen daar ook mee te kunnen helpen. Toen ik startte beloofde ik mezelf wel plechtig om mezelf nooit coach te gaan noemen. Immers, daar zijn er al zoveel van… 

Aan het einde van mijn opleiding herkende ik mezelf niet meer… althans dat is hoe we dat dan zeggen. Ik begon mezelf juist wel te herkennen, en ook erkennen. Wow, als coaching en zelfonderzoek dit kunnen brengen, dan gun ik iedereen dat! Mijn nieuwe pad was ingeslagen.

Nieuw bedrijf
Met nog een omweg ben ik toen begonnen met Essentieel Ondernemen. Die coaching, die wilde ik wel doen bij de groep mensen, waar ik al mee werkte: ondernemers, directies en managers en hoger 

opgeleiden. Hen begeleiden in het ontdekken van hun eigen pad, loskomen van belemmeringen en ellende en zo de beste versie van zichzelf zijn. Bedrijfskundig levenscoach, dat is hoe ik me noem en die de lading dekt voor de coaching. Maar ook groepen hebben mijn aandacht in teamcoaching en advies.

Toezicht
Daarnaast ben ik in 2009 gestart als lid van een Raad van 

Toezicht. Heel eerlijk, ik had in het begin geen idee wat het inhield. Maar, ik ben een slimme vrouw die durft te denken: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik vermoed dat ik het wel kan. En als niet, nou dan kan ik altijd stoppen. 

Inmiddels heb ik mijn termijn bij Poppodium Gebouw-T er ruimschoots op zitten, en ook 8 jaar toezichthouderschap bij Lowys Porquin Stichting (onderwijs en kinderopvang). In die jaren heb ik heel veel geleerd. 

Uiteraard over het toezichthouden, maar ook over organisaties, over de interactie met politiek en ambtenaren, met stakeholders, in alle dynamieken die kunnen spelen. En dan rolvast blijven! 

Op dit moment zit ik bij Erfgoed Zeeland als lid Raad van Toezicht en bij Joh. Mourik & Co als lid Raad van Commissarissen.

Schrijven
Tot slot schrijf ik ook nog. Waar het jarenlang sporadisch bloggen was, heeft dat serieuzere vormen aangenomen. Ik ben nu drie e-books verder, die uitgegeven zijn door Bookboon. Daarnaast gevraagd om columnist te zijn voor het vakblad Kleur&Stijl en ik ben Verschilmaker bij FEEM Online. Ik heb het gevoel dat het meer zal worden.


Al met al
In al die jaren heb ik zo ontzettend veel geleerd. Om te beginnen over mezelf, over mensen, emoties, trauma’s, belemmerende overtuigingen en depressie. Maar ook over geluk, de stip op de horizon, je terugvinden en lef.

Ik doe veel coachen, schrijven, lesgeven, toezichthouden…. Doe ik dit om erkenning te krijgen? Misschien nog wel een beetje, maar vooral ook omdat ik het leuk vind èn omdat ik weet dat ik bijdraag aan het geluk van anderen! Ik ontwikkel me, vanuit mijn talenten en kennis draag ik bij aan de wereld.

Dat wil ik op deze site laten zien. Ik wil verhalen delen, ervaringen delen, vragen stellen. Ik creëer mijn eigen podium om mijn gedachtenspinsels te delen. Deze verhalen zijn niet gekoppeld aan mijn bedrijf Essentieel Ondernemen, want ik wil veel meer delen!

Ik hou van verhalen, verhalen over het leven, verhalen over plekken, verhalen van organisaties. Verhalen die ik beleef en verhalen die ik hoor. Daar wil ik ook over delen.

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *